Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2019 1:47 pm Temat postu: Odrębne konto na opłatę za odbiór odpadów |
|
|
Czy ktoś wie, co autor miał na myśli? Co z wydatkami? Po co to w ogóle?
Ustawa z dnia 19 lipca 2019 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw
w art. 6r: a) po ust. 1aa dodaje się ust. 1ab w brzmieniu: „1ab. Środki pochodzące z opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi odpowiednio gmina lub związek międzygminny gromadzą na wyodrębnionym rachunku bankowym.”,
Ustawa wchodzi w życie jutro, 06.09.2019. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 06, 2019 9:04 am Temat postu: |
|
|
...dla jaj. To jedyne rozsądne wytłumaczenie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Wrz 09, 2019 9:15 pm Temat postu: |
|
|
rzeczywiście jaja a nawet jaja+ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 12, 2019 3:09 pm Temat postu: Odrębne konto na opłatę za odbiór odpadów |
|
|
Czy coś robicie w tym temacie, zakładacie odrębne konto? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 13, 2019 10:06 am Temat postu: |
|
|
otworzyłam odrębne konto dla ozgok.
mam zamiar przekazywać tam środki po zakończonym miesiącu na podstawie jednostkowego sprawozdania 27s.
Z tego konta będę przekazywać również do jednostki budżetowej środki na wydatki - zapłacenie faktur związanych z systemem śmieciowym.
nie doczytałam się nic na temat częstotliwości przekazywania środków.
Macie jakieś przemyślenia w tym temacie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2019 9:50 am Temat postu: |
|
|
Choć w ustawie nie ma takiego zapisu uważam, że wydatki dotyczące gospodarki odpadami powinny być ponoszone właśnie z tego odrębnego rachunku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Wrz 16, 2019 1:06 pm Temat postu: |
|
|
Jak to właściwie powinno być? Ja jeszcze nic nie otwierałam, uwazam , że to jakiś absurd, od poczatku roku to rozumiem , ale w trakcie roku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2019 11:43 am Temat postu: |
|
|
A jak ma się do tego metoda finansowania brutto jednostki budżetowej?
Wg. mnie odrębne konto bankowe dla realizacji dochodów z tyt.opłaty śmieciowej, ale dalej przekazywane do "organu" na dochody, a wydatki z konta wydatkowego jednostki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2019 12:11 pm Temat postu: |
|
|
Prosimy o dalsze wypowiedzi, prawidłowe rozwiązania? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2019 1:36 pm Temat postu: |
|
|
My mamy wspólne konto bankowe dla jednostki i organu i ten odrębny rachunek bankowy też tak będzie funkcjonować (odpada problem zasilania konta jednostki środkami na wydatki) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 18, 2019 2:59 pm Temat postu: |
|
|
To znaczy dochody / wpłaty/ i wydatki sa dokonywane z tego otwartego rachunku, czy dobrze rozumiem?
A czy konto mogę otworzyć dopiero od stycznia 2020 roku?
Proszę o pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Wrz 23, 2019 7:06 pm Temat postu: |
|
|
Anonymous napisał: |
To znaczy dochody / wpłaty/ i wydatki sa dokonywane z tego otwartego rachunku, czy dobrze rozumiem?
|
art.7 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych: naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest przeznaczenie dochodów uzyskiwanych przez jednostkę budżetową na wydatki ponoszone w tej jednostce |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 26, 2019 8:03 am Temat postu: |
|
|
Ktoś tu musi poprawnie zintrepretowac ten przepis
A może jeśli jest to w tej samej jednostce to można.
Przecięż mamy odrębne rachunki i sa tam wpływy i wydatki np srodki unijne? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Paź 04, 2019 1:40 pm Temat postu: |
|
|
"My mamy wspólne konto bankowe dla jednostki i organu i ten odrębny rachunek bankowy też tak będzie funkcjonować (odpada problem zasilania konta jednostki środkami na wydatki"
My także tak prowadzimy ewidencję, w ramach wspólnego konta , księgując poprzez konta 222,223 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Paź 30, 2019 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Jak postępują Państwo z wydatkami związanymi z gospodarka odpadami? Czy płacicie z tego wyodrebnionego rachunku?czy z podstawowego? Znacie jakieś stanowiska w tej sprawie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|