Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować klikając tutaj
Wizyt w serwisie: 116221675
RIO :: Zobacz temat - Nie zapłacenie składek na ZUS w pełnej wysokości
Witamy na stronach forum dyskusyjnego prowadzonego przez Regionalne Izby Obrachunkowe. Treści publikowane w tym forum przez pracowników Izb są ich indywidualnymi opiniami i nie mogą być traktowane jako stanowisko Regionalnych Izb Obrachunkowych. Pragnąc przestrzegać obowiązującego prawa oraz zachować merytoryczny charakter dyskusji informujemy, że komentarze pozamerytoryczne, obraźliwe, utrzymane w tonie lekceważącym osoby trzecie lub zawierające jednoznaczne oskarżenia wobec tych osób będą usuwane.Niniejsze forum nie jest biurem ogłoszeń - posty reklamowe będą usuwane.
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 10:52 pm Temat postu: Nie zapłacenie składek na ZUS w pełnej wysokości
Nie zapłaciłam składek na ZUS w pełnej wysokości. Dopłaciłam je po terminie płatności. Jednocześnie należą się do ZUS odsetki za zwłokę. Kwota łączna składek i odsetek nie przekroczy przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Rozumiem, że dyscypliny nie mam, zgłaszać nie muszę. Ale nie mam planu na paragraf odsetek. Czy powołanie paragrafu 4580 na odsetki jest jakimś przestępstwem? Będę się musiała z tego tłumaczyć?
Nie jest naruszeniem dfp jeśli nie przekracza kwoty wynikajacej z art. 26. Paragraf odsetek musisz wprowadzić uchwałą rady, chyba ,że poczekasz na tytuł wykonawczy i na mocy art.256 uofp dokonasz zmiany zarządzeniem, ale tego nie polecam bo ryzykowne.
czemu uchwałą rady. Dla mnie może być zarządzeniem zmiany w planie np. z 4300 na 4580 może być też zmiany w budzecie przecież wójt ma upoważnienie do zmian w ramach działu.
co do tłumaczenia - zależy do kwoty i od skarbnika...
jeśli kwota znaczna - to raczej trzeba wytłumaczyć jak doszło do takiej sytuacji, co to skutek błędu konkretnej osoby,
zapłata odsetek to uszczuplenie dochodów gminy, a to nie powinno mieć miejsca...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach